Bankovni karty
ale ta platba hodinkama/telefonem stejne nakoenc skonci jako karetni transakce u tvy banky... a ta nema duvod se k platbe hodinkama stavet nejak jinak.
Lord Pitzbudka napsal(a):tohle téma mě neskutečně baví. je to takkové to typické chtění od banky, aby přesně věděla, co člověk dělá, a dělala zázraky.
Je to jako se vším - všechno špatně.
Nezablokují kartu při podezřelé transakci, a člověk přišel o peníze - je to špatně.
Zablokují preventivně kartu při podezřelé transakci aby člověk případně nepřišel o peníze - je to špatně.
Docela by mě zajímalo, co by ta banka měla dělat, aby byli všichni spokojeni.
Ono to není nic jednoduchého
Tak evidentně podle ohlasů mbank blokuje proti jiným bankám o 106, protože si to neumí rozumně nastavit, nevím, co je na tom tak zábavného.
Ono by stačilo dát vědět (v appce, e-mailem) ideálně před blokací, v horším případě po ní, a ne, že to člověk zjistí v nějaký díře po nepodařený platbě, a volá za majlant na český číslo, kde mu stejně nepomůžou. To je fakt "neskutečně zábavný"....
Já nechci aby mi něco blokovali jen tak ze srandy kokoti. A hlavně aby to šlo v cizině nějak odblokovat, ne že člověk musí volat a čekat až ho nějaký automat spojí a provolá víc peněz než o který by přišel ... Stejně na tom karetním účtu mám jen peníze co zrovna potřebuju, typicky Revolut dotuju jen když vím, že budu něco platit.
To je za mě nejlepší ochrana protože když není co vyluxovat tak tu kartu prostě nevyluxují.
Proto nějak nechápu případ člověka v Thajsku, který takhle přišel os 10 000usd, to se mu tam válí na stole v pokoji karta a na ní má tolik peněz? Sledoval jsem několik historek na youtubu a je to síla. Třeba šlapka co měla brýle s kamerou a natočila si pin při výběru z bankomatu a pak mu to vyluxovala :)
divan napsal(a):@voughne: jestli je to poznámka na mě, tak jsem nikde nepsal, že ten rodinný příslušník má na cestách jen 1 kartu
To ja som pisal len vseobecne. Realne som bol s clovekom, co siel do Azie s jednou kartou, ktora viac nefungovala, ako fungovala.
Mne zatial nikto kartu neblokol, a v pripade mbank mam najnovsie prsten a nalepku, takze v cielovej destinacii zaplatim raz jednym, raz druhym a verim tomu, ze ich algoritmus pochopi, ze mi neukradli 2 platobne metody + kreditku k tomu.
Tak jen s jednou kartou bych nejel ani do sousední země. A jak funguje algoritmus mbanky se člověk dozví, až vznikne problém. Ten o kom píšu s kartou mbanky dlouhé měsíce fungoval jen namátkou v Indii, na Sri Lance, v Pákistánu, Bangladéši nebo v Mauritanii. Až teď znovu v Indii ho banka vypekla... karty má ještě 2 nebo dokonce 3 další, ale to nic nemění na tom, že taková blokace může způsobit problémy.
Jinak účet + karta do mobilu se dá samozřejmě založit online i z druhého konce světa, kdyby člověku selhaly všechny karty co má. Pokud to neumí všechny banky, tak aspoň některé určitě. Ale je to zbytečný opruz a navíc zdaleka ne všude se dá vybírat z bankomatu bezkontaktně...
Ono v pripade mbank SK nie je o co stat, kurzy su strasne biedne , takze kartu "skryt" za Curve a vybavene.
Pokračování mBanky: dnes se tomu rodinnému příslušníkovu podařilo přes VOIP dovolat do mBanky. Tam ho ověřovali a ověřovali, pak mu poslali cosi e-mailem kvůli tomu ověření + nějaký kód v SMS, aby to cosi mohl otevřít. Jenže tam kde právě je nemá jeho český mobilní operátor roaming/signál, takže SMS logicky nepřišla... Odblokování karty se tedy odkládá na další kolo ověřování, až signál někde bude mít... V aplikaci karta odblokovat nejde, jedině na infolince.
Každopádně mBanka díky svému skvělému přístupu přijde o jednoho klienta a Revolut jednoho získá.
No, mě letos ve Rwandě zkopírovaly kartu svět od mBank. Chodili mi pak notifikace, abych potvrdil různé transakce, které jsem neudělal. Mbanka kartu nezablokovala, musel jsem to udělal sám v appce a vygenerovat virtuální kartu, abych mohl dál platit.
V roce 2023 mě v Japonsku zkopírovaly revolutku i kartu svět od mBank. mBank jsem odblokoval telefonicky. Revolutka nešla, tak jsem si vygeneroval virtuální kartu.
Samozřejmě jsem měl u sebe ještě kreditku, ale i tak to bylo nepříjemný.
Pokud je neautorizovaná transakce na virtuální kartě Revolut, nemá smysl psát do chatu a čekat na operátora.
Je rychlejší virtuální kartu zrušit a nechat vygenerovat novou virtuální kartu v aplikaci Revolut.
Stalo se mi, že zkopírovali kartu Revolut po platbě v USA. Naštěstí jsem ji měl zablokovanou, takže neprošla transakce.
Je únavné ručně odblokovat a zablokovat kartu v aplikaci, ale zřejmě to je jediná cesta, jak ochránit karty. Hlavně po transakcích, kde není požadováno 3D Secure potvrzování.
puketapu napsal(a):No, mě letos ve Rwandě zkopírovaly kartu svět od mBank. Chodili mi pak notifikace, abych potvrdil různé transakce, které jsem neudělal. Mbanka kartu nezablokovala, musel jsem to udělal sám v appce a vygenerovat virtuální kartu, abych mohl dál platit.
V roce 2023 mě v Japonsku zkopírovaly revolutku i kartu svět od mBank. mBank jsem odblokoval telefonicky. Revolutka nešla, tak jsem si vygeneroval virtuální kartu.
Samozřejmě jsem měl u sebe ještě kreditku, ale i tak to bylo nepříjemný.
To fakt páchají výhradně ženy? (Sorry, nedalo mi to :-))
Jako u kaudeho produktu, jiste je ve smlouve popsano, co banka doporucuje.
Snizi nahlaseni zahranicni cesty pravdepodobnost blokace? Doporucuje to banka? Proc to tedy neudelat?
Ja treba chapu, ze pokud banka vyhodnoti transakce jako podezrele, je pro ni rychlejsi kartu bloknout a tim klientovi/sobe setrit starosti. Nez mu psat/volat a overovat. Nehlede na to, ze kdyz je diky posunu casu nekde mimo nase pasmo podezrela transakce, muze byt u nas treba 01:37 a to ja fakt spavam a nectu sms s dotazem banky.
Nikde jsem nenašel oficiální doporučení, že mbance se má hlásit cesta do zahraničí (možná jsem ale jen špatně hledal) - viz třeba "bezpečnostní rady" https://www.mbank.cz/o-nas/bezpe...cestovani/, kde o tom není ani slovo. Doporučili mi to jen na infolince s tím, že je to vhodné.
A jinak zablokování bankou jak píšeš samozřejmě proč ne, ale odblokování by mělo být umožněno v aplikaci nebo nějak jinak "lidsky", ne tak, že je to skoro až úplně nemožné v některých situacích...
Ještě asi 2 roky zpátky měla mBank přímo v bankovnictví formulář k nahlašování zahraniční cesty(několikrát jsem to použil). Ale pak to zrušili a nejspíš i odebrali ze svých doporučení.
Jinak se mi ještě nestalo, že by mi jakákoli banka blokla kartu, i když cesty nehlásím. Asi utrácím furt stejně :-)
Z toho si nic nedělej(te). Mě by dodneška nenapadlo, že bych měl cesty do zahraničí někam hlásit.
A kartu mi zablokovali jen jednou, ve zmíněném případě, kdy ji nejspíš někdo scamnul a pokusil se o nějakou reálně škodlivou transakci. Bůh suď.
banka v reklamě tvrdí, že mají ještě lepší produkt než byla karta svět. Teď mKreditka travel. Při obratu nad 5000 měsíčně zdarma..
Klíčová výhoda mKreditky Travel spočívá v platbách v zahraničí bez kurzovních přirážek . Bez ohledu na to, zda platíte za jídlo, hotel, taxi, nebo suvenýry pro své blízké, vždy platíte podle reálného kurzu Mastercard bez bankovní marže .
bugr napsal(a):banka v reklamě tvrdí, že mají ještě lepší produkt než byla karta svět. Teď mKreditka travel. Při obratu nad 5000 měsíčně zdarma..
Klíčová výhoda mKreditky Travel spočívá v platbách v zahraničí bez kurzovních přirážek . Bez ohledu na to, zda platíte za jídlo, hotel, taxi, nebo suvenýry pro své blízké, vždy platíte podle reálného kurzu Mastercard bez bankovní marže .
Není to debetní karta, ale kreditní karta. Úvěrový produkt. Banka nedá každému tuto kreditní kartu. Pokud držitel karty prošvihne bezúročné období a nesplatí včas dlužnou částku, zaplatí nekřesťanský poplatek. Na toto banka čeká.
Lepší je debetní karta od Partners banky:
Platby v cizí měně převedeme na koruny přímo kurzem Evropské centrální banky bez navýšení.
Zdarma pro všechny. Žádná speciální karta ani poplatky. Výhody platí stejně pro fyzické, virtuální, dětské, párové i jednorázové karty
Ano, dřív jsem na cestování používala msvět (jako starý klient je stále mám), která byla nejlepší, ale letos jsem si udělala účet u Partners banky, všechno bez dodatečných podmínek a zatím funguje v pohodě včetně výhodných kurzů. Já to tedy používám jen na jiné měny než EUR (tam mám přímý zdroj EUR na účet v eurech a k němu eurovou kartu), ale i na ty eura je to v pohodě.
@Gigo15: tak to je obecná vlastnost kreditek a aspoň 1 kreditka je na cestování prakticky nutná kvůli půjčování aut... a poplatku za nesplacený úvěr se dá snadno předejít nastavením aut. splátky ke konci bezúročného období. Nevím tedy jak mbanka, ale řada bank aut. splacení nabízí bez poplatku. A díky za tip na kartu partners banky, vypadá zajímavě.
jnetvrdím, že to je debetní karta. Za mě je to jedno, používám tři kreditky a normálně je na konci období splatím takže mám úvěr zdarma a to se vyplatí. Ono ještě lepší je tam nechat dluh a vyrovnat je až v tom 15 nebo 25 denním období, tam ty prachy stačí jen protočit.
Koukal jsem na ten mastercard kurz a to by mělo být v pohodě. Předpokládám, že to nebude horší kurz než u tý karty svět. Navíc jsou tam ty 4 salónky zdarma takže já tam vidím spíš benefity pokud tu kartu člověk používá s rozumem.
Samozřejmě když ji člověk nesplatí tak je to drahota ale to snad každý ví.
Ala napsal(a):Ano, dřív jsem na cestování používala msvět (jako starý klient je stále mám), která byla nejlepší, ale letos jsem si udělala účet u Partners banky, všechno bez dodatečných podmínek......
má lepší kurzy než Revolut nebo ta mkarta svět? jinak jaké dodatečné podmínky? U tý karty svět žádné nejsou, Revolut je jen omezen limitem u základního tarifu. Přemýšlím v čem by mohla být výhodnější.
Já mám v Revolut obecně nedůvěru, takže ho nepoužívám vůbec. MSvět má horší kurz, protože je tam nějaká (i když malinká) přirážka banky (asi 0,5%, pokud vím), a hlavně teď už si jí stejně nikdo nově nemůže pořídit, protože ji zrušili (je už jen pro staré klienty). Dodatečné podmínky jsou třeba požadavky na minimální měsíční obrat na účtu apod., které je nutné si hlídat a plnit (což je u té kreditky jak sám píšeš, sice jen 5000 měsíčně, ale pořád je to nějaká další podmínka), ta Partners banka nic takového nemá. Kurzy 26 měn u Partners banky jsou kurzy ECB bez žádných dalších bankovních přirážek. Pro mě ideální debetní karta pro cestování.
Nemám nic proti kreditce mBanky, srovnávám debetní karty mSvět a Partners, z nich mi vychází líp Partners. Kreditek mám zatím dostatek od jiných bank.
ano, ma. u eura je partners vyhodnejsi o 15h/eur.
problem partners je … ze jsou to partners. pro me neduveryhodna instituce.
a pak je otazka, jak dlouho to jeste udrzi.
Mít nedůvěru v Revolut a používat Partners nedává logiku. Já se ptal spíš na tu klasickou Msvět , kterou mám. (Teda já ji skoro nepoužíám jen občas s ní v cizině platím abych porovnal reálný kurz proti Revolutu.)
Jinak nedůvěru v Revolut nechápu, dnes už funguje jako klasická banka. A docela poslední měsíc hodně zrychlili posílání peněz na české účty. Dřív den teď už to je v hodinách a dopoledne je to fakt rychlovka. A hlavně pro mě představuje neocenitelnou službu ve spojení s kreditkama...